Kuchnia japońska – nie tylko owoce morza

Kuchnia japońska – nie tylko owoce morza

Japonia jest typowym krajem wyspiarskim, zatem trudno byłoby się dziwić temu, że cała jej sztuka kulinarna w znacznym stopniu jest zdominowana przez najróżniejsze owoce morza. Równocześnie jednak warto zdawać sobie sprawę z tego, że skrywa ona w sobie znacznie więcej interesujących rzeczy, niż tylko samo sushi czy inne najbardziej charakterystyczne potrawy. Japończycy na przestrzeni wieków stworzyli wiele dań które nie są ściśle związane z tym, co może nam zaoferować ocean. Doskonałym przykładem jest tutaj chociażby słynne wasabi, rodzaj bardzo ostrego chrzanu. Wszystko to pokazuje, że kuchnia japońska wcale nie składa się jedynie z samych owoców morza jak sądzi wielu ludzi, choć oczywiście rzeczy te odgrywają w niej bardzo ważną rolę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *