Miso-shiru tradycyjne danie japońskie

Miso-shiru tradycyjne danie japońskie

Kultura japońska jest bardzo bogata. W jej skład wchodzi oczywiście również kuchnia. Jedną z najbardziej znanych potraw pochodzących z tego azjatyckiego kraju jest miso-shiru. W Japonii jest ona spożywana prawie codziennie jako dodatek do różnego rodzaju posiłków. Jest to bulion zwany po japońsku dashi do którego dodawana jest przyprawa sojowa zwana miso oraz inne dodatki wedle uznania. Wśród najbardziej popularnych dodatków znajdziemy tofu, ryby czy wodorosty typu wakame. Co więcej w Japonii dodatki są zależne od pory roku. Jest to bardzo ważna część tamtejszej tradycji która ma już prawie dwa i pół tysiąca lat. Co ciekawe nie potrwa ta nie wywodzi się bezpośrednio z Japonii lecz z Chin. Jednakże po wielu wiekach tradycji miso-shiru zadomowiło się na Japońskich stołach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *