Rodzaj sushi

Rodzaj sushi

Sushi to jedno z najpopularniejszych dań japońskiej kuchni. To danie z ryby oraz oraz ryżu jest znane praktycznie na całym świecie. Jednakże nie wiele osób zdaje sobie sprawę że jest wiele odmian sushi. Nigiri-zushi oraz maki-zushi to zdecydowanie najpopularniejsze odmiany tego dania. Nigiri-sushi to forma sushi formowana w ręce. Ta odmiana sushi polega na sformowaniu ryżu w owalny paluszek i położeniu na nim ryby lub owoc morza wedle uznania. Jeśli zaś chodzi o maki-zushi to jego przygotowanie jest bardziej skomplikowane. Ryż kładzi się na specjalnej płacie z wodorostów zwanej nori, którą następnie należy zawinąć w rulon. W takiej postaci sushi jest krojone na mniejsze kawałki umożliwiające jego spożycie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *