Różne rodzaje japońskiego sushi

Różne rodzaje japońskiego sushi

W ostatnim czasie niczym przysłowiowe grzyby po deszczu pojawiają się restauracje sushi. Ta japońska potrwa z dnia na dzień cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród Europejczyków.Ogólnie wiadomo, że sushi to potrawa bazująca na japońskim ryżu, rybach, warzywach oraz odpowiednio dobranych przyprawach i ewentualnych dodatkach. W zależności od składników i ich charakteru, wymienić można kilka rodzajów sushi. Najtańszą propozycję jest ume, zestawem pośrednim – take, a najdroższym, określanym mianem propozycji wykwintnej – matse. Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że prawdziwy smakosz japońskiej kuchni powinien spróbować każdej propozycji. Warto dodać, że istnieje także możliwość przygotowania sushi zgodnie z indywidualnym życzeniem klienta, ten zestaw z reguły jest propozycją najdroższą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *