Różne smaki japońskie kuchni

Różne smaki japońskie kuchni

Kuchnia japońska kojarzy nam się głównie z różnymi rodzajami sushi i z ryżem. Faktem jest, że Japończycy spożywają ogromne ilości owoców morza, i tak naprawdę zwierzęce mięso zaczęli jadać dopiero w dwudziestym wieku. Oprócz ryb jadają najwięcej wołowiny. Jeżeli dbamy o zdrowy tryb życia to dobrym wyborem jest właśnie kuchnia japońska bogata w ryby, ryż i mnóstwo warzyw. Potrawy z tej kuchni są zdrowe, mają w większości nawet działanie lecznicze. To właśnie dary morza, ryby i wodorosty są doskonałym źródłem białka, poza tym Japończycy jadają soję i piją zieloną herbatę. Do potraw sushi Japończycy podają różne sosy i dodatki, na przykład sos sojowy lub pikantną pastę wasabi. Dania japońskie to nie tylko surowa ryba, to także makarony i potrawy z mięsa zwierzęcego.

Comments are closed.