Specjały japońskiej kuchni

Specjały japońskiej kuchni

Japonia to dla Polaków bardzo odległy i tajemniczy kraj. Podobnie jest z tamtejszą kuchnią. Przeciętny Polak poproszony o wymienienie japońskich dań lub napojów prawdopodobnie byłby w stanie wymienić jedynie sushi oraz sake. Jednakże kuchnia japońska posiada długą tradycję oraz wiele wspaniałych dań. Doskonałym tego przykładem są soba. Ten tradycyjny japoński makaron może zostać przygotowany zarówno na zimno jak i na ciepło. Innym japońskim przysmakiem jest kakigori. Jest to lodowy deser, najczęściej pokryty syropem lub skondensowanym mlekiem. Istnieje wiele smaków kakigori a do najpopularniejszych z nich zaliczają się: truskawkowy, wiśniowy oraz cytrynowy. Oczywiście istnieje wiele innych dań japońskich godnych polecenia, jednakże wymienione powyżej zasługują na szczególną uwagę.

Comments are closed.