Tradycyjne potrawy japońskie

Tradycyjne potrawy japońskie

Kuchnia japońska posiada bardzo bogatą tradycję. Jednakże w Polsce nie jest ona zbyt dobrze znana. Oczywiście prawdopodobnie każdy Polak słyszał o sushi, lecz najczęściej na tej potrawie kończy się znajomość tej egzotycznej ale zarazem bardzo smacznej kuchni. Inną znaną potrawą są dango. Są to tradycyjne japońskie kluski robione z mąki ryżowej nazywanej mochiko. Sposób ich podawania jest podobny do naszych szaszłyków. Od trzech do czterech dango jest nabijanych na patyk i tak przygotowane podawane są do zielonej herbaty. Innym popularnym daniem są mochi. Są to kluski lub ciastka wytwarzane z klejącego się ryżu. Różnica między dango a mochi jest to że te ostanie są często nadziewane czerwoną fasolą lub truskawkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *