W jaki sposób podajemy sushi

W jaki sposób podajemy sushi

Kuchnia japońska jest prosta i świeża, zachwyca sposobem podawania potraw. Kiedy wybieramy się to restauracji z kuchnią japońską to zawsze zachwyca nas misterny sposób ułożenia różnych rodzajów sushi. Tace z kawałkami sashimi, oshi sushi czy nigri sushi przypominają czasami małe dzieła sztuki. Najłatwiej nauczyć się krojenia płatków surowej ryby, czyli sashimi. Do uzyskania geometrycznych form i do nadawania odpowiedniego kształtu kucharze japońscy używają specjalnych przyrządów. Jeżeli nawet nie uda nam się samodzielnie uformować odpowiedniego kształtu, to się tym nie przejmujmy, najważniejszy jest smak dania. Niestety Japończycy nie jadają po obiedzie deserów, co dla nas jest rzeczą oczywistą. Traktują oni deser jako przekąskę w ciągu dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *