Różne możliwości podawania japońskiego sushi

Różne możliwości podawania japońskiego sushi

Ogólnie wiadomo, że sushi opiera się na surowym mięsie ryb, ryżu i warzywach, z dodatkiem odpowiednich przypraw. Wyrazisty i niezwykły smak, podkreślany często zieloną herbatą parzoną w odpowiednim czajniczku sprawia, że coraz więcej osób delektuje się kuchnią japońską, ze szczególnym uwzględnieniem wspomnianego sushi. Analizując tę kwestię warto podkreślić, że sushi w rzeczy samej może być podawane w bardzo różny sposób. Najbardziej popularnym rozwiązaniem są nigiri-zushi, czyli sushi formowane w dłoni. Na uformowanym w owalne ruloniki ryżu kładzie się jeden gatunek ryby lub owoce morza, przyprawiając odpowiednimi dodatkami. MAki-zushi to ułożony ryż i ryby na macie wodorostu nori. Propozycja ta także cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród smakoszy japońskiej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *