Różne możliwości podawania japońskiego sushi

Różne możliwości podawania japońskiego sushi

Ogólnie wiadomo, że sushi opiera się na surowym mięsie ryb, ryżu i warzywach, z dodatkiem odpowiednich przypraw. Wyrazisty i niezwykły smak, podkreślany często zieloną herbatą parzoną w odpowiednim czajniczku sprawia, że coraz więcej osób delektuje się kuchnią japońską, ze szczególnym uwzględnieniem wspomnianego sushi. Analizując tę kwestię warto podkreślić, że sushi w rzeczy samej może być podawane w bardzo różny sposób. Najbardziej popularnym rozwiązaniem są nigiri-zushi, czyli sushi formowane w dłoni. Na uformowanym w owalne ruloniki ryżu kładzie się jeden gatunek ryby lub owoce morza, przyprawiając odpowiednimi dodatkami. MAki-zushi to ułożony ryż i ryby na macie wodorostu nori. Propozycja ta także cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród smakoszy japońskiej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *